Árpád
-2 °C
4 °C

Hatan haltak meg Japánban légiós betegségben

MTI
2002.08.14. 11:59
Japánban már hat áldozata van a légiós betegségnek, és több százan fertőződtek meg egy déli fürdőhelyen. A népszerűvé vált fürdőközpont, a Kjúsú szigetének keleti partvidékén fekvő Hjúga városának Sun Park Hot Springs üdülője július elsején nyitotta meg kapuit és naponta átlagosan ezren vették igénybe egészen a hónap végéig, amikor az egészségügyi hatóságok az első megbetegedések után bezáratták. A hatóságok becslése szerint 223 ember kaphatta meg a kórt, közülük 32 beteg kórházi kezelésre szorult.

A légiós betegség heveny légúti megbetegedés, amelyet a rosszul fertőtlenített vízvezetékrendszerben, zuhanyozókban, klímaberendezésekben elszaporodó legionella baktériumtörzs vált ki. 1976-ban, az amerikai veterán légiósok egyik találkozóján mintegy 30 idős ember halálát okozta - ekkor fedezték fel, s erről az esetről kapta a nevét is. A baktériumokat a klóros fertőtlenítés is, a forró levegővel történő sterilizálás is megöli. Szakemberek szerint a megbetegedések 5-15 százaléka végződik halállal, elsősorban az idős és legyengült páciensek esetében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?