Gulyásfesztivál Szolnokon

MTI
2002.09.08. 15:01
Kétnapos gulyásfesztivált és hozzá kapcsolódva országos főzőversenyt rendeztek a hétvégén Szolnokon. A vasárnap zárult programról Királyházi Andor a Szolnoki Gulyásfesztivál Egyesület alelnöke az MTI-nek elmondta: a rendezvényt 1999-ben azzal a szándékkal indították, hogy a magyar gasztronómia hagyományait ápolják. A rendezvényen a két nap alatt több mint 40 ezer ember fordult meg. A hazai vendégek mellett a határainkon túli magyar területekről, valamint Franciaországból, Lengyelországból és Németországból is érkeztek érdeklődők a Tisza-parti városba. Az Alföld jellegzetes eledelének elkészítésére meghirdetett vetélkedőre a tavalyi kétszáz csapattal szemben az idén már több mint 300 kisebb-nagyobb közösség nevezett be.

A versenyzők három kategóriában, a marha-, bab-, és birkagulyás főzésben mérték össze tudásukat. A csapatok legtöbbje 10-20 személyre főzött, de akadt olyan is, amelyik 800 "emberes" gulyást elkészítésére vállalkozott. Összességben több ezer adag gulyás fogyott el a két nap alatt. A zsűri a nyertes csapatnak a Gulyásfőzés mestere címet ítélte oda.