Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatalmas szmog Litvániában

Inforádió
2002.09.10. 10:59
A szűnni nem akaró tőzegtüzek miatt veszedelmes méreteket öltött a szmog Litvániában. Keddi hivatalos adatok szerint a levegő koromtartalma több helyen négyszeresen lépte túl a megengedett határértéket. A kormány hétfő este összehívott vilniusi válságülésén úgy döntött, hogy a hadsereget is bevonja az oltási munkálatokba. Az emberek közül sokan már csak gézmaszkban merészkednek ki az utcákra, a rádióban pedig felhívták a figyelmet arra, hogy a gyerekeknek, időseknek és légzési nehézségekkel küszködőknek tanácsosabb zárt helyiségekben maradni.

A tartós aszály miatt keletkezett, részben felszín alatti tőzegtüzek az utóbbi három hétben hetven helyen lángoltak fel, az oltást megnehezíti, hogy hetek óta hiába várják az esőt Litvániában. Algirdas Brazauskas miniszterelnök felszólította a magáncégeket, hogy segédgépeiket állítsák a tűzoltás szolgálatába. Lapjelentések szerint a kórházakban drámaian megnövekedett az asztmás esetek száma.