Újabb sorkatona kísérelt meg öngyilkosságot

MTI
2002.09.17. 17:51
A katonai szolgálattal nem hozható szoros összefüggésbe, hogy a hét végén két sorkatona öngyilkos lett - állítja a Honvédelmi Minisztérium. A tárca keddi sajtótájékoztatóján az is kiderült, hogy hétfőn öngyilkossági kísérletet követett el egy sorkatona. Mindhárman szeptember 10-én kezdték meg sorkatonai szolgálatukat. Az egyik öngyilkos fiatal vasárnap egy vonat elé feküdt, a másikat pedig lakásának padlásán felakasztva találták meg. Fintha Zoltán alezredes, a Honvéd Vezérkar fegyelmi osztályának vezetője elmondta: az egyik sorkatona hivatásos fegyveres szolgálatra készült, de egészségileg erre alkalmatlannak bizonyult. A másik újoncról kiderült, hogy már régóta készült a végzetes tettre. Búcsúlevelében ugyan azt írta, hogy "nagyon király bent lenni", mégis véget vetett életének.

Az öngyilkossági kísérlet elkövetője túlvan az életveszélyen. A fiatalember vasárnap érkezett vissza a laktanyába, ahol idegkimerültségre panaszkodott és ezért a gyengélkedőn kezelték. Tettét - gyógyszert vett be, majd felakasztotta magát - hétfőn reggel követte el. A fiatalemberről utóbb kiderült, hogy már korábban is többször kísérelt meg öngyilkosságát.

A minisztérium adatai szerint az 1990-es évek elején évente 11-12 sorkatona követett el öngyilkosságot, addig az elmúlt idoszakban évente ketten-hárman vetettek véget életüknek. A jelentos csökkenés azonban elsosorban azzal függ össze, hogy az elmúlt tíz évben nagy mértékben csökkent a sorkatonák száma.