Patkányinvázió Beverly Hillsben

MTI
2002.09.19. 12:32
Az idei hőség és az aszály új probléma elé állította Kalifornia nyugati partvidékét: patkányinvázió zúdult a Beverly Hillsben élő előkelőségek luxusvilláira. Patkányok isznak az úszómedencék vizéből és rágcsálják a dísznövényeket, a hatóságok pedig tanácstalanok. "Feltehetően több a patkány Beverly Hillsben, mint az ember" - jelentette ki Ray Honda, Los Angeles-i egészségügyi felügyelő a The New York Times-nek.

Honda szerint a nyugati parton elterjedt patkányfajta, az úgynevezett "Rattus rattus", vagy "tetőpatkány" lényegesen különbözik a keleti parton honostól, az úgynevezett "norvég" vagy a városi patkánytól. A "tetőpatkány" kiválóan mászik és vegetáriánus, míg a városi patkány agresszívebb az élelem beszerzésekor és nem veti meg a húst sem. Közös jellemzője mindkét fajtának az ellenállóképesség és a gyors alkalmazkodás az új környezethez.

Los Angeles hatóságai a szokásos módon, méreg kihelyezésével küzdenek a patkányinvázió ellen. Egyes szakértők azonban más módszert ajánlanak: szerintük a gyorsan szaporodó patkánynépesség elleni harc egyetlen eredményes módja az lenne, ha sterilizált macskákat engednének a szabadba. Honda egészségügyi felügyelő viszont kételkedik benne, hogy Beverly Hills lakosai beletörődnének abba, hogy vadon élő macskák kóboroljanak utcáikon.