Judit
2 °C
7 °C

Támad a Lili hurrikán

MTI
2002.10.01. 15:30
Hétfőn hurrikán fokozatúvá fejlődött a Karibi-térségben mozgó Lili trópusi vihar, s a vele együtt járó felhőszakadások, földcsuszamlások már hét ember halálát okozták Jamaicán és St. Vincent szigetén. A képződmény magja körül forgó szél sebessége elérte az óránkénti 120 kilométert, a vihar fákat, oszlopokat tépett ki, tetőket rongált meg. A Lili északnyugat felé halad, kedden hajnalban elérte Kuba egyik déli szigetét, a Fiatalok szigetét. Kuba nyugati tartományaiban - beleértve a főváros, Havanna környékét is már hétfőn hurrikánriadót rendeltek el. Kedden három kubai tartományban, Havannában, Matanzasban és Pinar del Rioban szünetelt a tanítás az iskolákban.

Eközben Japán partjainál is készülodnek a Higosz nevu tájfun érkezésére: a kikötőket lezárták, a tokiói repülőtér be- és kimenő légiforgalmát ideiglenes felfüggesztették, a lakosságot pedig értesítették, hogy a folyók környékén áradások és földcsuszamlások várhatók. A tájfun várhatóan éjszaka éri majd el Tokió körzetét. Előrejelzések szerint a Higosz tájfun az utóbbi 50 év egyik legerősebb vihara lesz - jelentette az AP.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?