Judit
2 °C
7 °C

Végösszeg: 643 milliárd forintnyi árvízkár Csehországban

MTI
2002.10.03. 10:17
Mintegy 80 milliárd korona (643 milliárd forint) értékű anyagi kárt okozott az augusztusi nagy árvíz Csehországban - közölte csütörtökön a cseh belügyminisztérium, miután összegezte az árvíz sújtotta régiók legújabb, szeptember végén leadott jelentéseit. Az árvíz 17 emberéletet követelt. A legsúlyosabb csapás Dél-Csehországot és Prágát érte, ahol 29, illetve 24 milliárd koronás kárt okozott az évszázadok óta nem látott hatalmas víz. Tízmilliárd koronát meghaladó kár keletkezett továbbá a közép-csehországi megyékben is.

A cseh fővárosban a metrót érte a legnagyobb pusztítás, mégpedig hatmilliárd korona értékben. Szakemberek szerint a prágai földalatti vasutat teljes egészében várhatóan csak 2003 márciusára-áprilisára lehet helyreállítani. A főváros számára állandó, súlyos problémát jelent, hogy a megrongált metró csak részben működik. Prága egész tömegközlekedésének ugyanis éppen a metró a kulcstényezője, amely három vonalán az árvízig naponta a főváros teljes utasforgalmának mintegy 35-40 százalékát bonyolította le. A tömegközlekedés jelenleg jóval lassúbb, bonyolultabb és meglehetősen kaotikus.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?