Judit
3 °C
7 °C

Civil panasz az egyházi pedofília eltitkolása ellen

MTI
2002.10.08. 18:14
Katolikus papoktól elszenvedett szexuális zaklatás áldozatainak és egy amerikai katolikus érdekvédelmi csoportnak a szövetsége az ENSZ-hez fordul azzal a panasszal, hogy a Vatikán megpróbálja az egyházon belüli pedofíl botrányokat eltitkolni a nyilvánosság elől. A Katolikusok a Szabad Választásért (Catholics for a Free Choice) nevű amerikai szervezet szerdára a svájci Genfben találkozót szervezett a papi pedofília áldozatai és az ENSZ gyermekjogi bizottságának képviselői között.

Az amerikai szervezet arra kéri az ENSZ-bizottságot, hogy szólítsa fel a Szentszéket az egyházon belüli vizsgálatra, valamint átfogó tanulmány készítésére a problémáról. Az amerikai érdekvédelmi csoport kedden publikálta felmérését, amelyben papok által elkövetett 5 ezer szexuális bűntényt jegyeztek fel. A csoport hangsúlyozni kívánja, hogy az egyházban tapasztalható pedofília nem csak amerikai probléma - az Egyesült Államokban az utóbbi hónapokban több ilyen botrány robbant -, hanem világjelenség is.

A szervezet delegációja kedden Rómában járt, és átadta a 40 oldalas jelentést a vatikáni sajtónak. A Vatikán ezen a héten készül kiadni állásfoglalását azzal az akciótervvel kapcsolatban, amelyet amerikai püspökök készítettek az egyházon belüli szexuális visszaélések visszaszorítására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?