Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Civil panasz az egyházi pedofília eltitkolása ellen

MTI
2002.10.08. 18:14
Katolikus papoktól elszenvedett szexuális zaklatás áldozatainak és egy amerikai katolikus érdekvédelmi csoportnak a szövetsége az ENSZ-hez fordul azzal a panasszal, hogy a Vatikán megpróbálja az egyházon belüli pedofíl botrányokat eltitkolni a nyilvánosság elől. A Katolikusok a Szabad Választásért (Catholics for a Free Choice) nevű amerikai szervezet szerdára a svájci Genfben találkozót szervezett a papi pedofília áldozatai és az ENSZ gyermekjogi bizottságának képviselői között.

Az amerikai szervezet arra kéri az ENSZ-bizottságot, hogy szólítsa fel a Szentszéket az egyházon belüli vizsgálatra, valamint átfogó tanulmány készítésére a problémáról. Az amerikai érdekvédelmi csoport kedden publikálta felmérését, amelyben papok által elkövetett 5 ezer szexuális bűntényt jegyeztek fel. A csoport hangsúlyozni kívánja, hogy az egyházban tapasztalható pedofília nem csak amerikai probléma - az Egyesült Államokban az utóbbi hónapokban több ilyen botrány robbant -, hanem világjelenség is.

A szervezet delegációja kedden Rómában járt, és átadta a 40 oldalas jelentést a vatikáni sajtónak. A Vatikán ezen a héten készül kiadni állásfoglalását azzal az akciótervvel kapcsolatban, amelyet amerikai püspökök készítettek az egyházon belüli szexuális visszaélések visszaszorítására.