Judit
2 °C
7 °C

Jézus neve a csontház falán

MTI
2002.10.22. 10:08
Első századi feliratot találtak Jeruzsálemben, egy osszárium (megszüntetett sírokból származó csontok gyűjtőhelye) kövébe vésve, és ez az első történelmi utalások egyike lehet Jézus Krisztus létezésére - adta hírül kedden a Biblical Archeology Review amerikai szaklap. A csontház egyik oldalára arámi - a héberhez közeli - nyelven vésték fel a "Jakab, József fia, Jézus testvére" feliratot. A szóban forgó írástípust csak a Krisztus után 10 és 70 közötti időszakban használták, és laboratóriumban igazolták, hogy a felirat valódi - írja a tudományos cikk szerzője, André Lemaire párizsi professzor. Az osszárium időszámításunk szerint 63-ból származik. Jóllehet a Jakab, József és Jézus zsidó nevek igen gyakoriak voltak a korabeli Jeruzsálemben, a három név egyidejű szerepeltetése egy sírfeliraton ritka, és azt sugallja, hogy ismert személyiségekről van szó, azaz Szent Jakabról és Názáreti Jézusról. Jézus keresztre feszítését, illetve feltámadását követően Jakab a jeruzsálemi zsidó-keresztény ősegyház feje volt, és a Bibliában többször Jézus testvéreként említik.

Lemaire e leletből levont következtetéseinek mindazonáltal máris akadnak kétlői. Egy jeruzsálemi bibliaszakértő, Jean-Michel Tarragon az AFP hírügynökségnek úgy nyilatkozott: kétséges, hogy Jézus családja abban az időben már ilyen szintű ismertséget ért el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?