Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Földbe csapódott egy román MIG

MTI
2002.10.23. 16:03
Gyakorlórepülés közben lezuhant szerdán a román légierő egyik MiG 21 Lancer típusú repülőgépe. A gép pilótáját, aki még időben katapultálni tudott, kórházba szállították. A baleset a bákói katonai repülőtéren történt. Az első jelentések szerint a gép mintegy száz méter magasból zuhant le, a kifutópálya végénél. A román légierő idén tavasszal közzétett jelentése szerint az elmúlt nyolc évben 12 repülőgépe zuhant le, ezek közül három a MiG 21-esek felújított változata, a MiG 21 Lancer volt. A balesetek nagy többségét - nyolc katasztrófát - emberi tévedés okozott. Három esetben műszaki hiba miatt történt a baj, egy repülőgép lezuhanását pedig madárral való ütközés okozta.

A közelmúltban - ugyancsak Bákó városánál - egy MiG 21 Lancer típusú repülőgép gyakorló repülés közelében elveszítette egyik légibombáját. A vizsgálat megállapította, hogy a felújítás során ugyanarra az irányítógombra szerelték a gép futóművének mozgatását, illetve a légibombák kioldását vezérlő vezetéket. A felújított gépek átvizsgálásánál kilenc további repülőgépen fedezték fel ugyanezt a hibát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?