Árpád
-2 °C
4 °C

Ismét kitört az Etna

Népszabadság
2002.10.28. 06:59
Mintegy kétszáz kisebb rengés kíséretében vasárnap újból kitört Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánja, az Etna. A szicíliai tűzhányó kráteréből kifolyó láva megrongálta egy sílift tartópilléreit, de a lakott településektől este még távol volt. A hatóságok mindenesetre lezárták a környéket, és evakuálták a közelben található turistákat. Személyi sérülés egyelőre nem történt, de két szállodában a rengések következtében kisebb károk keletkeztek. A vulkánból kitörő hamufelhő több kilométeres távolságból látszik, s a gomolygó füst nagyban nehezíti a közlekedést.

A kitörést kísérő rengések legerősebbike a cataniai geofizikai és vulkanológiai intézet szerint 4,2 erősségű volt. A 3310 méter magas szicíliai tűzhányó egyébként meglehetősen gyakorta, mindössze néhány havi nyugalmi állapot után kitör. Az Etna legutóbbi, komolyabb tevékenységét tíz évvel ezelőtt regisztrálták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?