Kezdődik Soros György pere

MTI
2002.11.06. 21:50
Per kezdődik Párizsban csütörtökön Soros György és három másik üzletember ellen. A vád ellenük a francia Société Générale 1988-as megvásárlási kísérletéhez kötődő tőzsdei "bennfentes kereskedelem."

Sorost, továbbá Jean-Charles Naouri egykori francia pénzügyminiszteri tanácsadót, Jean-Pierre Peyraud bankárt és Samir Traboulsi libanoni üzletembert azzal vádolják, hogy mintegy 11 millió dollárt nyertek a Société Générale részvényeinek tőzsdei spekulációjával, mielőtt a megvásárlási kísérlet nyilvánosságra került volna. Az ügy bírósági tárgyalása azért késlelkedett, mert 14 évbe telt, amíg más érintett országoktól megkapták a francia hatóságok a szükséges információkat.

A tőzsdei akciókat sugalló George Pebereau 1995-ben amnesztiát kapott, míg hét további vádlottat két évvel ezelőtt tisztáztak. A bizalmas információk alapján folytatott tőzsdespekulációt, az úgynevezett "bennfentes kereskedelmet" a francia törvények szigorúan büntetik. A tárgyalás a tervek szerint november 20-ig tart. Az ítélet várható dátumát még nem közölték.