Natália
1 °C
7 °C

Az EU miatt van sertéspestis-járvány Romániában?

MTI
2002.11.07. 13:51
Az Európai Unióhoz való igazodás okozza azt, hogy Románia észak-nyugati részén újra meg újra támad a sertéspestis - mondta a Krónika című erdélyi lapnak Valer Donca, a Szatmár megyei Állategészségügyi Igazgatóság vezetője. Az Európai Unióban tilos a sertéseket pestis ellen oltani. - Nyugat-Európában a védooltások elkerülésével igyekeznek elérni, hogy az állatok húsa minél kevesebb mérgező anyagot tartalmazzon. Nemcsak a sertéspestis elleni védooltást, hanem más ellenszereket is igyekeznek kivonni a forgalomból - mondta Valer Donca.

Romániában eddig az ország nyugati határán lévő öt megyében - Krassó-Szörény, Temes, Arad, Bihar és Szatmár -, valamint a Szilágyságban léptették életbe a román mezogazdasági minisztérium tavaly hozott tiltó rendelkezését. A sertéspestis elleni védooltás tilalmát 2005-ig az egész országra ki kell terjeszteni. Románia nem exportálhat sertéshúst az EU tagállamaiba mindaddig, amíg teljesen meg nem szünteti a hazai állomány oltását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?