Judit
2 °C
7 °C

Sugárfertőzést kapott 21 munkás

MTI
2002.11.13. 12:01
Enyhe sugárfertőzést szenvedett 21 dolgozó a skóciai Dounreay atomlétesítményben, ahol nukleáris hulladék újrafeldolgozását végzik. Egy rutinvizsgálat során a kezükön és egy esetben az arcbőrön fedezték fel a radioaktivitás nyomait - jelentette szerdára virradóra a BBC. Az atomlétesítmények helyi felügyeleti szervének, a Brit Atomenergia Ügynökségnek (UKAEA) a szóvivője szerint az alkalmazottak bőrén kimutatott sugárfertőzést az atomlétesítmény kórházában messzemenően kezelni tudták. A dolgozók végül gumikesztyűvel a kezükön haza is térhettek.

Az incidens időszakában 70 alkalmazott mozgatott radioaktív anyagot robotkarok segítségével, amit biztonsági üveglapon keresztül végeztek egészségük védelme érdekében. A külvilágba nem juthatott ki sugárszennyezés - mondta az UKAEA szóvivője, hozzátéve, hogy több vizsgálatot is indítottak. Az atomhulladék újrahasznosításával foglalkozó létesítmény Skócia északi részén, Caithness közelében található.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?