Soros 2,2 millió eurós pénzbüntetést is kaphat

MTI
2002.11.14. 19:52
2,2 millió euróig terjedő pénzbüntetés kiszabását indítványozta csütörtökön az ügyész a "bennfentes kereskedelem" bűntettével gyanúsított Soros György magyar származású amerikai és Samir Traboulsi libanonbi üzletember, valamint a francia Jean-Charles Naouri volt gazdasági minisztériumi kabinetfőnök ellen folyó párizsi perben.

Az ügyész szerint a három vádlott 1988 júliusa és szeptembere között Pierre Beregovoy akkor gazdasági miniszter egyik kabinetfőnökétől származó titkos információ alapján részt vett az egy évvel korábban reprivatizált Société Générale (SG) bank ellen indított "tőzsdei támadásban", s ezzel milliós nagyságrendű jogtalan haszonhoz jutottak. Sorost és Traboulsit "bennfentes kereskedelemmel", Naourit a szóban forgó bűncselekménnyel kapcsolatos információk eltitkolásával vádolják.

Mindhárom érintett tagadta a terhére rótt bűncselekményt. Soros azzal védekezett, hogy a bank részvényeinek többségét felvásárló befektetési társaság vezetője, George Pébereau valóban felkérte, hogy vegyen részt a pénzügyi offenzívában. Ám miután felismerte, hogy politikai természetű ügyről van szó, amelyet az új szocialista kormány vezényel a színfalak mögül, elállt eredeti tervétől. Korábbi szándéka dacára mindössze 2,2 millió dollárért vett részvényeket. A közvádló szerint Sorosnak ezt az összeget kell megtérítenie.