Putyinhoz írt ódán csipkelődni nem bűn

MTI
2002.11.20. 16:48
Véget ért az a per, amelyet egy orosz diák indított még tavaly egy német sajtótudósító ellen. Mint a Neue Zürcher Zeitung beszámolt róla, Klaus-Helge Donathot - aki a svájci újság mellett a német Tageszeitungot is tudósítja Moszkvából - egy cseljabinszki diák, bizonyos Anyiscsenko perelte be.

Az ok az a cikk volt, amelyet a német tudósító tett közzé 2001 májusában a Tageszeitung hasábjain, tollhegyre tűzve az orosz elnök körül erősödő személyi kultusz furcsa "virágait". Utóbbiak közül is kiemelte Donath a cseljabinszki diák által Vlagyimir Putyinhoz írt ódát. A költői vénájú Anyiscsenkónak a szöveg egymagában kevés volt: egy zenekar segítségével meg is zenésítette önmaga költeményét - mintegy parafrázisaként a bő ötven évvel ezelőtt az akkori szovjet "vezérhez", Joszif Sztálinhoz írt számtalan ódának és kantátának...

Anyiscsenko a csipkelodő cikken annyira fölháborodott, hogy bírósághoz fordult. Becsületsértésért perelte be a német tudósítót, mivel az cikkében szerinte azt sugalmazta, hogy ő (Anyiscsenko) pénzt kapott Putyintól az óda megírásáért. A diák azt követelte a bíróságtól, hogy ítélje 300 ezer rubel kártérítésre Donathot, vonja meg tőle az akkreditációt, és utasítsa ki Oroszországból. A bíróság elutasította a felperes keresetét.