Erzsébet
1 °C
4 °C

Mínusz hatvan fok árnyékban

MTI
2002.12.04. 09:23
Mínusz 60 Celsius fokot mértek Jakutföldön, s az ilyen kemény fagyok még Oroszország egyik mostohább éghajlatú, északkeleti régiójában is elég ritkák. Az oroszországi köztársaság kormánya szerdai tájékoztatása szerint a nyugat-jakutföldi viljuji járásban a Csumpuruk meteorológiai állomás kedden regisztrálta a rendkívüli hőmérséklet. A hideghez amúgy hozzászokott Jakutföldön súlyos következményekkel jár a múlt hét óta uralkodó kemény hideg: számos településen felmondják a szolgálatot a fűtőrendszerek. Két falu teljes egészében fűtés nélkül maradt, innen a lakosságot is ki kellett telepíteni.

Oroszországban egyébként mértek már alacsonyabb hőmérsékletet is, mínusz 78 fokot Ojmjakonban. De ez sem világrekord, az Antarktiszon mínusz 88 Celsius fokot is regisztráltak 1960 augusztusában, a Vosztok kutatóállomáson.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?