Árpád
-2 °C
3 °C

Csikáriánál irakiakat, Mórahalomnál afgánokat fogtak

MTI
2002.12.04. 10:51
Összesen 34 tiltott határátlépőt, 27 afgán és 7 iraki állampolgárt fogtak el kedden a késő esti órákban a Kiskunhalasi Határőr Igazgatóság járőrei - tájékoztatta az MTI-t Kovács Iván alezredes szerdán. Az afgán férfiakat - akik elmondásuk szerint két hónappal ezelőtt, menekültek el hazájukból a belpolitikai feszültségek és a nyomor miatt Iránon és Törökországon át - lakossági bejelentés alapján Mórahalom térségében kutatták fel a határőrök. Az ismeretlen embercsempészek kifejezetten Magyarországra szervezték meg útjukat személyenként 3-3,5 ezer dollárért.

Néhány órával később Csikériánál egy iraki családot - két férfit, egy nőt és négy gyermeket - fogott a szolgálatban lévő, hőkamerával felszerelt járőr. Az irakiak meghallgatásuk során elmondták, hogy a zaklatások elől, amelyek keresztény vallásuk miatt érték őket. Eredetileg Németországba készültek, azonban Magyarországot biztonságos országnak tartják, ezért menekültstátust kértek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?