Hatalmas kárt okozott az edinburghi tűzvész

MTI
2002.12.10. 18:16
Nem hivatalos becslések szerint több százmillió font kárt okozott az Edinburgh óvárosában szombat éjszaka pusztított tűzvész.

Az egyik éjszakai mulató épületének tetőterében szombat este keletkezett tűz okát még mindig nem tudták megállapítani. A pusztításra jellemző, hogy a tűzoltók még hétfőn is a helyszínen dolgoztak, biztosítandó a károsodott épületek statikai megerősítését. Az építészek azzal számolnak, hogy a romok közül sikerül néhány középkori építészeti emléket, egy-egy homlokzatdarabot, stukkót megmenteni és az újjáépítendő épületekhez felhasználni.

A világörökség részét képező középkori városnegyed főutcájától, a Royal Mile-tól karnyújtásnyira lévő területen nyolc épület részben vagy teljesen kiégett, és most lebontásra vár. Az épületek egyike az a nyolcszintes üzletháztömb, amelynek padlásterében a tűz keletkezett. Egy másik épület az edinburghi fesztivál színházi eseményeinek, a komikusok fellépésének helyt adó Gilded Ballon. A tűzben elpusztult az Edinburghi Egyetem informatikai tanszékének egy része is.

A skóciai önkormányzat azt reméli, hogy sikerül támogatást szerezni az Európai Uniótól a világhírű turistalátványosság hatalmas helyreállítási költségeinek fedezésére.