Embercsempészeket fogtak el Romániában

MTI
2002.12.18. 21:55
Őrizetbe vett szerdán Temesváron a román rendőrség három férfit azzal a gyanúval, hogy egy embercsempész-hálózat tagjaiként több száz illegális bevándorlót juttattak el Nyugat-Európába. Az egyik elfogott személy iraki, a másik jugoszláv, a harmadik pedig moldovai. A feltételezések szerint bukaresti szálláshelyeken toboroztak olyan Nyugatra vágyókat, akik készek voltak fizetni nekik, hogy eljuttassák őket a magyar, illetve a jugoszláv határra - közölte a román rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó temesvári részlegének vezetője.

Az illegális bevándorlók, akik fejenként 1500 dollár körüli összeget fizettek a "szervezéssel" foglalkozó három személynek, a továbbiakban más embercsempészek kezei közé kerültek, akik aztán megszervezték útjukat Nyugat-Európába. A román rendőrség illetékese szerint a három őrizetbe vett férfi havonta tizenöt-húsz - többségében ázsiai - illegális bevándorlót juttatott el Nyugat-Európába.

A három embercsempész kézre kerítésében az amerikai titkosszolgálat is segítséget nyújtott a román bunüldözo szerveknek.