Négyezer madár pusztult el a spanyol partoknál

MTI
2002.12.28. 14:48
Négyezer tengeri madár életébe került az olajszennyezés, amelyet a Prestige kőolajszállító tartályhajó katasztrófája okozott Spanyolországi atlanti-óceáni partvidékén.

A baleset kezdete óta 40 ezer, olajjal szennyezett madarat gyűjtöttek be a környezetvédők, de ezeknek is csak a fele fogja túlélni a szennyezést. Az utóbbi napokban különösen megnőtt azoknak a tengeri madaraknak a száma, amelyeknek összeragadtak a tollai az olajtól. Különösképpen megszenvedték az ökológiai katasztrófát a lummák, a búvármadarak, a kormoránok és a szulák. A kormány állítólagos tétlensége elleni tiltakozásul a leginkább érintett Galícia tartományban pénteken este számos helységben tiltakozásképpen öt percre kikapcsolták a közvilágítást, illetve a karácsonyi fényeket. Az akciót a Soha többé! állampolgári mozgalom kezdeményezte.

A háborgó tenger és az erős szél szombaton is szinte lehetetlenné tette a takarítóhajók bevetését a tengeren, a parton azonban továbbra is önkéntesek ezrei dolgoznak azon, hogy eltávolítsák a körülbelül harmincezer tonna kőolajat a strandokról és a sziklákról.