Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Négyezer madár pusztult el a spanyol partoknál

MTI
2002.12.28. 14:48
Négyezer tengeri madár életébe került az olajszennyezés, amelyet a Prestige kőolajszállító tartályhajó katasztrófája okozott Spanyolországi atlanti-óceáni partvidékén.

A baleset kezdete óta 40 ezer, olajjal szennyezett madarat gyűjtöttek be a környezetvédők, de ezeknek is csak a fele fogja túlélni a szennyezést. Az utóbbi napokban különösen megnőtt azoknak a tengeri madaraknak a száma, amelyeknek összeragadtak a tollai az olajtól. Különösképpen megszenvedték az ökológiai katasztrófát a lummák, a búvármadarak, a kormoránok és a szulák. A kormány állítólagos tétlensége elleni tiltakozásul a leginkább érintett Galícia tartományban pénteken este számos helységben tiltakozásképpen öt percre kikapcsolták a közvilágítást, illetve a karácsonyi fényeket. Az akciót a Soha többé! állampolgári mozgalom kezdeményezte.

A háborgó tenger és az erős szél szombaton is szinte lehetetlenné tette a takarítóhajók bevetését a tengeren, a parton azonban továbbra is önkéntesek ezrei dolgoznak azon, hogy eltávolítsák a körülbelül harmincezer tonna kőolajat a strandokról és a sziklákról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?