Aliz
6 °C
14 °C

Tengeri szörny maradványaira bukkantak

MTI
2002.12.28. 14:56
A karlsruhei természettudományi múzeum paleontológusai egy gigantikus tengeri szaurusz maradványaira bukkantak Mexikóban - jelenti legújabb számában a Der Spiegel német hírmagazin. A hetilap szerint valószínűleg a legnagyobb ragadozóról van szó, amely valaha is élt a Földön. 25 métert is elérő hosszúságukkal ezek a plioszauruszok csoportjába tartozó hüllők nagyobbak voltak a mai ámbrásceteknél.

A Mexikóban felfedezett példány valószínűleg egy fiatal állat, amely az első becslések szerint 18 méter hosszú és 50 tonna súlyú lehetett. A lelet jelentőségét növeli, hogy plioszauruszokból eddig csak töredékeket találtak, míg az "aramberri szörny" egy majdnem teljes példány. Az őslényt Mexikó északkeleti részén, egy Aramberri nevű falucska közelében találták, ezért kapta az "aramberri szörny" nevet - írja a dpa. Szárnyszerű uszonyaikkal a plioszauruszok 150 millió évvel ezelőtt szántották végig a világtengereket, és vadásztak cápákra, óriás tintahalakra és vízben élő más szauruszfélékre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?