Szilárda
-4 °C
3 °C

Ezer emberről semmit sem tudni a Salamon-szigeteken

MTI
2002.12.30. 15:11
A Csendes-óceáni Salamon-szigetek több szigetének lakóiról, csaknem ezer emberről még hétfőn sem tudtak semmit az illetékesek, miután az elszórt apró, alig lakott szigetecskéken végigsöpört a Zoé trópusi forgószél. A Zoé elsősorban Tikopia, Fataka és Anuta szigetén pusztított, a vihar szeme Tikopián volt.

A Salamon-szigetek fővárosától, Honiaratól mintegy 1000 kilométerre lévő kis szigetek olyan gyéren lakottak, hogy mindeddig semmiféle jelentés nem érkezett a ciklon okozta károkról. A szigetlakókkal általában rádión tartják a kapcsolatot, de - mint azt honiarai illetékesek feltételezik - a szigeteken lévő néhány rádióantennát a forgószél minden bizonnyal használhatatlanná tette. Honiarából hétfőn őrhajót küldtek ki a károk felmerésére, s a helybéliek sorsának kiderítésére. A melanéziai Tikopia, Anuta és Fataka kis vulkanikus szigetek, a hosszan elhúzódó Salamon-szigetek Santa Cruz csoportjának tagjai. Közülük a legnagyobb Tikopia, ovális alakú kis sziget, legszélesebb pontján sem haladja meg az öt kilométeres szélességet.

A Zoé, amelyet jelenleg négyes fokozatú trópusi viharként tartanak számon, kelet felé halad tovább, és a jelenlegi számítások szerint éppen Vanuatu és a Fidzsi-szigetek között fog elszáguldani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!