Mégsem dúsgazdag II. Erzsébet

MTI
2003.01.01. 13:31
Nagy-Britannia uralkodója, II. Erzsébet királynő egyáltalán nem lehet olyan gazdag, mint sokan gondolják - derült ki szerdán, a törvény értelmében harmincéves késleltetéssel most nyilvánosságra hozott 1972-es kormányzati iratokból. Azért kell felülvizsgálni az uralkodó vagyonáról alkotott elképzeléseket, mert sokkal kevesebbet örökölt apjától, VI. György királytól, mint korábban vélték. A királynő éppen 1972-ben az uralkodói háztartás állami finanszírozásának felülvizsgálatát kérte a kormánytól - mivelhogy állami kötelezettségeinek költségei kezdték messze meghaladni az addigi költségvetési kiutalást -, és a kormány vizsgálatot tartott az ügyben. Az így keletkezett iratok is nyilvánosságra kerültek szerdán.

"Teljesen világos, hogy őfelsége távolról sem a világ leggazdagabb asszonya, sőt, a forgalomképes vagyont figyelembe véve, még az Egyesült Királyságban sem a leggazdagabb" - állapították meg a harminc évvel ezelőtt elvégzett vizsgálat közben. A kormányzati jelentés szerint II. Erzsébet magánvagyona "számottevően kisebb", mint a Beatles együttes tagjaié együttvéve - habár a jelentésben egyikről sincs számadat.

Jelenleg a brit költségvetés évi 12,7 millió fonttal támogatja az uralkodóházat az államfői és más közéleti kötelezettségek teljesítésében.