Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Vám- és pénzügyőrt is őrizetbe vettek Borsodban

MTI
2003.01.16. 20:33
Újabb három embert, köztük egy vám- és pénzügyőrt vettek őrizetbe csütörtökön, Borsod megyében egy 200 millió forintos vesztegetéssel összefüggésben; az ügyben eddig 32-en vannak előzetes letartóztatásban. Az őrizetbe vett három személyt pénteken hallgatják ki, és ezt követően minden bizonnyal indítványozzák előzetes letartóztatásukat.

Emlékeztetett: január 11-én 26 vám- és pénzügyőrt, továbbá az ügyben érintett 5 vállalkozót vették őrizetbe, január 13-án pedig a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket. Később további egy gyanúsított előzetes letartóztatását is elrendelte a Miskolci Városi Bíróság, így már 32-en vannak előzetesben. Az előzetes letartóztatásba helyezetteket - vám- és pénzügyőröket, továbbá édesség nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozókat - hivatalos személy által fontosabb ügyben kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel, valamint különösen nagy értékű vámárura üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csempészet bűntettével gyanúsítják.

Az alapos gyanú szerint a vám- és pénzügyőrök észak-magyarországi határátkelőkön készpénz ellenében hivatali kötelességüket megszegve készpénzért elősegítették 200 tonna, több mint 200 millió forint értékű édesség és cukor Magyarországra csempészését. A vám- és pénzügyőrök engedéllyel nem rendelkező szállítási vállalkozók gépjárműveinek használatát is engedélyezték illegálisan a nemzetközi forgalomban.