Tanulékony polip

MTI
2003.01.20. 17:07
A müncheni állatkert Frieda nevű polipját (Octopus vulgaris), amely a napokban világszerte ismertté lett azzal, hogy maga szerzi be a nyalánkságokat elzárt üvegekből, a jövőben arra is meg akarják tanítani, hogy felismerje a különböző színeket.

A négyhónapos, 80 centiméteres nőstény pénteken mutatta be tudományát: megtanulta, hogyan kell kinyitni a szorosan lecsavart üvegeket. Kézenfekvő megoldást választott: rácsavarodik az üvegre és csápjaival egyszerűen kinyitja azt. Egyik ápolója hat hét alatt tanította meg Friedát arra, hogy lezárt üvegből hogyan szerezheti meg élelmét, az ott tárolt kisebb rákokat. Az állatkert szóvivője szerint igen fontos a kézzel, azaz csáppal fogható prémium: üres üveggel nem csinálja meg a mutatványt.

Frieda oktatása ezzel nem ért véget, közölte a szóvivő, most a színek felismerésére oktatják, feltehetően szintén rákok segítségével. A poliplány igen kíváncsi és tanulékony, különben egyedüli polipként él az állatkertben. Az Octopus vulgaris általában értelmes és kíváncsi fajta, amely a tintahalhoz hasonlóan képes megváltoztatni a színét. Ha veszélyt érez, kiüríti tintazacskóját és gyors tempóban elúszik a helyszínről. Az egy méteresre is megnövő polipok egyaránt honosak a Földközi-tengeren, az Atlanti-óceánban és az Északi-tengeren - áll a dpa jelentésében.