Francia fekete angyal

MTI
2003.01.20. 17:44
Hét gyógyíthatatlan beteg halálba küldésével vádolják Christine Malevre francia kórházi nővért, akinek bűnpere hétfőn kezdődött meg az yvelines-i esküdtszék előtt.

A 33 éves "fekete angyal" sajátos gondozói szerepfelfogására közvetlen munkatársai és felettesei figyeltek fel 1998 nyarán, miután egy belső vizsgálat megállapította, hogy Christine ügyeleti szolgálata idején 2,5-4-szer annyi magatehetetlen beteg távozik az élők sorából, mint kolléganői műszakjában. Az ápolónő előbb tagadott, majd később bevallotta, hogy 1997 februárja és 1998 májusa között szánalomból mintegy harminc rákos betegnek "segített" megszabadulni szenvedéseitől. A Mantes-la-Jolie kórházban feltárt gyanús halálesetek tüzetes vizsgálata után az ügyészség hétrendbeli szándékos emberölés miatt emelt vádat a fiatal nő ellen. A vádirat alapján életfogytiglani börtönbüntetés is kiszabható az ápolónőre.

Az első pszichiátriai szakvélemény szerint Christine, aki gyermekkora óta módszeresen készült az ápolónői hivatásra, valamiféle morbid bűvölettel viszonyul a betegséghez, ápoltjai szenvedésével azonosul, megalomániásan dönt mások életéről, és semmiféle bűntudatot nem érez tettei miatt: viselkedése perverzióra utal. Egy újabb szakvélemény viszont nem nyilvánította elmebajosnak az elkövetőt.

A France-Soir francia napilap hétfői számában a hollandiai, németországi és belgiumi ikertörténetek mellett említést tesz a magyar Faludi Tímea nemrég véget ért bűnperéről, amelyben az elítélt 9 évi börtönbüntetést kapott, amiért halálos injekciót adott be a gondjaira bízott betegeknek.