Földrengés Törökországban

MTI
2003.01.27. 16:17
Egy ember meghalt és legkevesebb öten megsérültek hétfőn reggel a kelet-törökországi Tunceli tartományban egy földrengésben, amely 6,5-es erősségű volt a Richter-skála szerint.

A földmozgás epicentruma a ritkán lakott tartomány Pülümür városában - járási székhelyen - volt, ahol megrongálódott egy iskola és több középület, de érezni lehetett a rengést a közeli Erzincan, Erzurum és Sivas tartományokban is. Az eddigi jelentések szerint legalább 40 falu rongálódott meg kisebb-nagyobb mértékben. Öten megsebesültek, amikor pánikba esve kiugrottak az ablakból vagy az erkélyről. Az egyetlen halálos áldozat egy 66 éves nő, akire rádőlt egy szénakazal.

Abdulkadir Aksu belügyminiszter szerint kisebb-nagyobb kődarabok hulltak a fő- és mellékutakra, és öt, amúgy is nehezen megközelíthető településsel nincs semmiféle kapcsolat. Pülümür polgármestere közölte, hogy a rengések által érintett települések lakói - a hideg ellenére - nem mernek visszamenni megrongálódott házaikba, és sátrakat kérnek. Pülümürben 1967-ben egy 6,2-es erősségű földrengésben majdnem száz ember vesztette életét.