Erik, Alexandra
EUR 385,29 Ft
USD 366,31 Ft
9 °C
23 °C

Levették a vörös csillagot a szerbiai elnöki hivatalról

MTI
2003.02.14. 17:27
A szerbiai elnöki hivatal impozáns belgrádi belvárosi épületéről pénteken lekerült a kommunista idők jelképe, az ötágú csillag, amely a II. világháború után erősítettek az épület kupolájára.

A Belgrád szívében található épület valaha a Karadjordjevic-dinasztia úgynevezett új palotája volt, a trónfosztás után a szerbiai elnökségnek adott helyett. Jelenleg a köztársasági elnök hivatalának ad otthont.

A tőszomszédságban lévő, hasonló stílusú és kinézetű városháza épületéről - amely egykoron a dinasztia ódon palotája volt - az 1997-es milosevici rezsim elleni demonstrációk idején szedették le az ötágú csillagot, miután az Együtt ellenzéki koalíció átvette a hatalmat a főváros önkormányzatában. Sziklamászók köszörülték le a kupoláról a kommunista időket idéző jelképet, s visszatették a helyére a kétfejű sast, amelynek a II. világháborúig volt itt a helye.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!