Erik, Alexandra
EUR 383,22 Ft
USD 365,19 Ft
9 °C
23 °C

Három gyermeke halt meg AIDS-ben

MTI
2003.02.19. 06:14
Három gyermekem halt meg AIDS-ben - az afrikai Malawi egy minisztere állt a nyilvánosság elé a minap ezzel a megrázó és a helyi közfelfogás szerint illetlenül nyílt és személyes közléssel. Egy lilongwei értekezleten, amelynek az volt a célja, hogy érzékennyé tegye a lakosságot az AIDS-szel kapcsolatos veszélyekre, Thengo Maloya föld- és lakásügyi, tervezési és földmérési miniszter tette ezt a felkavaró, fájdalmas közlést. Az AFP jelentése szerint e délkelet-afrikai országban minden tabunak számít, ami az AIDS-betegséggel és - akár közelről, akár távolról - a nemiséggel kapcsolatos.

A miniszter élesen bírálta a betegséget övező titkolózást, a nyílt szembenézést gátló álszemérmet, és további megdöbbentő tényeket is feltárt a közvélemény felrázása végett. Egyebek között elárulta, hogy az általa vezetett minisztériumban száz dolgozó halt meg e végzetes kór következtében az utóbbi hat év folyamán. Ez olyan veszteség volt a minisztérium számára, hogy súlyos veszélybe került a működőképessége - mondta a miniszter.

Malawi 11 milliós lakosságának 14 százaléka HIV-fertőzött, ennek ellenére csak nemrégiben indult óvatos felvilágosító, megelőző kampány a betegség terjedésének visszaszorítására.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!