Olasz madárcsempészek Nagylakon

MTI
2003.03.15. 16:48
Ismét olasz vadászok próbáltak meg becsempészni Magyarországra védett és védelem alá nem eső, elpusztított madarakat szombaton, Nagylaknál. Bunyevácz Miloje alezredes, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának sajtóreferense az MTI-nek elmondta: az olasz vadászoknál 6 nyílfarkú és 5 fütyülős réce lefagyasztott tetemére bukkantak a vámosok.

A lelőtt védett madarak eszmei értéke példányonként 50 ezer forint. Találtak a vámosok a vadászoknál védettség alá nem eső böjti és csörgőréce tetemeket is, összesen 474-et. Az ezek lelövéséhez szükséges nemzetközi engedéllyel azonban nem rendelkeztek a vadászok. A nyolc olasz vadász ellen természetkárosítás és csempészet alapos gyanúja miatt indult eljárás, a madártetemeket lefoglalták.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tavaly októberi tájékoztatója szerint a magyar és olasz határállomásokon az elmúlt két évben 400 ezer védett madár tetemét foglalták le olasz vadászoktól. A Kelet-Közép-Európában elpusztított védett madarak száma a határokon lefoglalt illegális szállítmányok többszörösére tehető.