Kínában büntetik a tüdőgyulladásos megbetegedések eltitkolását

MTI
2003.04.19. 08:34
Súlyos büntetést helyezett kilátásba Ven Csia-pao kínai miniszterelnök arra az esetre, ha valaki megpróbálja eltitkolni a rejtélyes atípusos tüdőgyulladásban (SARS) történt megbetegedéseket vagy késlelteti az erre vonatkozó tájékoztatást.

Szombati kínai sajtójelentések szerint a miniszterelnök óvodákat, iskolákat és egyetemeket keresett fel, s kijelentette: a hatóságoknak - az országban minden szinten - tisztázniuk kell a SARS-járvány kitörésének körülményeit. "Bárki, aki eltitkolja a SARS-megbetegedést vagy késlelteti az ezzel kapcsolatos tájékoztatást, kemény büntetésre számíthat, különös tekintettel arra, hogy a nép életét és biztonságát érintő ügyről van szó" - fogalmazott a kormányfő az angol nyelvű China Daily tudósítása szerint.

A kínai miniszterelnök vidéki útjára közvetlenül az után került sor, hogy a Kínai Kommunista Párt legfelsőbb vezetése ígéretet tett: az akut légúti szindróma eseteit a jövőben nem tartják titokban, hanem haladéktalanul tájékoztatást adnak az új megbetegedésekről.