Sára, Márió
2 °C
6 °C

Öten belehaltak a májátültetésbe - vizsgálat a transzplantációs klinikán

Magyar Nemzet
2003.04.24. 06:14
Sorozatos halálesetek miatt vizsgálat indult tavaly a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán: tizenhét májátültetésen átesett beteg közül öten vesztették életüket tavaly a műtét után - tudta meg a napilap. Az eseteket azért tartották különösnek, mert a májtranszplantáltak nagy többsége túléli a szervátültetést. A vizsgálat óta többen távoztak a műtétekben közreműködő orvoscsoportból. Az idén hatan kaptak új májat, s mindegyik beteg jól van.

Az öt haláleset több annál, mint amennyi közvetlenül a műtétek után be szokott következni - információk szerint erre a következtetésre jutott a Semmelweis Orvostudományi Egyetemhez tartozó klinikán tavaly lefolytatott belső vizsgálat.

Járay Jenő, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika idén januárban kinevezett vezetője, aki korábban a vezető-helyettesi posztot töltötte be, nem cáfolta a halálesetek és a vizsgálat tényét, ám arra hivatkozva, hogy mindez szakmai kérdés és nem tartozik a nyilvánosságra, visszavonta a Magyar Hírllapnak adott nyilatkozatát.