Növényvédő szerrel mérgeződött 10 gyermek és 5 felnőtt

MTI
2003.05.02. 17:50
Növényvédő szer okozta mérgezési tünetekkel, illetve megfigyelésre beszállítottak a mentők tíz, hat évnél fiatalabb gyermeket és öt felnőttet a siófoki és a kaposvári kórházba a Somogy megyei Látrányból péntek délután. A mérgezést a Novenda nevű növényvédő szer okozta, amellyel a kerítést akarták lefesteni.

A kaposvári mentőszolgálat ügyeletvezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a siófoki kórházból egy gyermeket helikopterrel a budapesti Heim Pál kórházba szállítottak, nyolc beteget helyben látnak el, Kaposváron két felnőttet és négy gyermeket kezelnek. Gergely Sándor beszámolója szerint délután fél háromkor hívták a helyszínre az ügyeletes háziorvost, aki értesítette a mentőket. A növényvédő szer hasi görcsöket, hányást és hasmenést okozott.

A mentőszolgálat ügyeletvezetője közölte: a mérgezést elszenvedettek a növényvédő szert egy lomtalanítási akció során gyűjtötték be. Sárga színe miatt úgy gondolták, hogy ezzel kenik le a kerítést. A munkának kézzel, illetve ronggyal álltak neki, noha az agresszív mérgező anyagot csak védőfelszereléssel lehet használni.

Tájékoztatása szerint a kórházba beszállítottak többségénél nem tapasztalták a mérgezés tüneteit, ám megfigyelésre valamennyiüket bent tartották.