A borkóstolás 'komoly agymunka'

MTI
2003.06.10. 10:30
A tapasztalt borászok számára a borkóstolás az átlagemberekkel ellentétben nem csupán örömteli esemény, hanem valóságos intellektuális élmény és komoly agymunka - állítják olasz kutatók. A tudósok vizsgálódásaik során kimutatták, hogy míg a borkóstolás az alkalmi italfogyasztók esetében csupán az agy érzelmi központjának tartott amygdalára (a halántéklebeny speciális részére) van hatással, addig a hivatásos kóstolók esetében a gondolkodásban jelentős szerepet játszó elülső agykéregben is fokozott aktivitást vált ki.

"Azt tapasztaltuk, hogy a gyakori borkóstolás, az éveken át tartó gyakorlás nemcsak az ízlelobimbók érzékenységét fejleszti, hanem az agy által adott válaszokat is megváltoztatja. A borok íze egy idő után a hivatásos kóstolók esetében valódi szellemi reakciókat vált ki" - hangsúlyozta Gisela Hagberg, a Santa Lucia kórház biopszichológusa a Reutersnak.