Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egyre több korrupt pénzügyőr bukik le

Napi Online
2003.06.26. 10:26
Május végéig 14 ügy kapcsán összesen 81 pénzügyőr - ez a szervezet létszámának 1,28 százaléka - ellen indult vizsgálat a Vám- és Pénzügyőrségnél (VP) - tudta meg a NAPI Gazdaság a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán (VPOP).

Tavaly egész évben csupán 60 ember ellen indult vizsgálat. Az ügyszám az elmúlt évek hasonló időszakával összevetve ugyan nem kiemelkedő, de az azokban részt vevő pénzügyőrök száma igen magas - közölte a VPOP.

A korrupciós ügyek felderítésében részt vesz a vámosok belső elhárítása is, s minden esetben büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményeznek.

A vezető bűnelkövetési forma továbbra is a vesztegetés és a jogtalan előnyök biztosítása. Belső vizsgálat eredményeként indul az eljárások 60-95 százaléka, a többit a BM Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata és az ügyészségi nyomozóhivatalok indítják.

Kisebb vesztegetési eset még mindig több van, ám a felderített esetek száma az elmúlt három év során folyamatosan gyarapodott. Ez nem jelenti azt, hogy korábban lényegesen kevesebb korrupciós eset történt volna, az ismertté vált esetek száma inkább a javuló felderítési aránynak köszönhető - véli a VPOP.

A korrupciós és egyéb bűncselekmények felderítésében az Európai Unió elvárása a szigorú fellépésre terjed ki, annak mikéntjét azonban nem szabályozzák.