Jön a La Nina

MTI
2003.06.27. 18:20
A 90-es években világszerte időjárási anomáliákat okozó jelenség, spanyol nevén El Nino már elmúlt, ám föllélegezni korai volna.

"Április óta egyre több jel valószínűsíti egy ellentétes előjelű légköri jelenség, a La Nina megjelenését - hangzott el pénteken a WMO genfi központjában. - A következő két hónap kritikus lesz ebből a szempontból, a szakemberek árgus szemmel figyelik a hőmérséklet alakulását a Csendes-óceán térségében." Az El Nino (kisfiú) annak idején az óceán hőmérsékletének emelkedésével hívta fel magára a figyelmet. "Utóda", La Nina (ez spanyolul kislányt jelent) ezzel ellenkező hatást fejt ki: a tengervíz hőmérséklete csökken.

A periodikusan jelentkező "kislány" általában egy évig uralja a légkört; ezalatt szárazság alakul ki Dél-Amerikában, Afrikában száraz és árvizes időszakok váltják egymást, míg Ázsiába visszatérnek a kiadós esők. A legutóbbi La Nina heves esőzéseket és kiterjedt árvizeket okozott Indonéziában, ahol előzőleg sokáig aszály uralkodott az El Ninónak "köszönhetően.