Adócsalással vádolják Tasnádit

2003.07.30. 15:24
Csaknem 250 millió forintos adócsalással vádolja az V. és XIII. Kerületi Ügyészség a jogerős szabadságvesztését töltő Tasnádi Pétert - közölte az ügyészségi szóvivő szerdán. "A vád szerint Tasnádi Péter adóbevallásában nem szerepeltette az 1999. évben, a II. kerületi szemlőhegyi ingatlan eladásából származó bevételét, amely 620 millió 947 ezer 662 forint volt". Tasnádi Péter így több mint 248 millió forint adót nem fizetett meg. A szóvivő tájékoztatása szerint az ügyészség indítványozza az ingatlanra elrendelt zár alá vétel fenntartását. Borbély Zoltán közölte: a bűncselekmény 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Vádemelési javaslattal június 6-án küldte meg a Fővárosi Főügyészségnek a Tasnádi Péter ellen adócsalás miatt indított pótnyomozásának iratait az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (ORFK SZBEI). Bolcsik Zoltán dandártábornok, az ORFK SZBEI vezetőjének akkori tájékoztatása szerint a nyomozást a rendőrség február 27-én már egyszer befejezte, s az iratokat vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek, azonban Tasnádi Péter és védője bevont egy újabb adószakértőt, aki a gyanúsított álláspontját támogató véleményt adott. Ekkor pótnyomozásra kapta vissza az ügyet az ORFK SZBEI, ahol újabb szakértőt kértek fel. Az ő szakvéleménye alapján ismét lezárták az ügyet, majd vádemelési javaslattal az iratokat megküldték a Fővárosi Főügyészségnek.

A Legfelsőbb Bíróság tavaly decemberben jogerősen négy és fél éves szabadságvesztésre ítélte Tasnádi Pétert adócsalás vétsége, illetve felbujtóként elkövetett súlyos testi sértés és önbíráskodás miatt.