Eljárás 21 bosnyák leánykereskedő ellen

MTI
2003.07.30. 20:56
Az év első öt hónapjában 21 boszniai állampolgár ellen kezdeményeztek bűnvádi eljárást a hatóságok prostituálthálózatok üzemeltetése és emberkereskedelem miatt.

Az Európai Unió boszniai rendőri missziójának szerdai közlése szerint a helyi rendőrség a nemzetközi erőkkel együttműködve 126 ellenőrzést végzett gyanús szórakozóhelyeken és mulatókban, s letartóztatott 21, prostitúcióra kényszerítéssel alaposan gyanúsítható személyt. Az ellenőrzések során kihallgatott 258 prostituáltnak közel 10 százaléka védelmet kért, hogy helyzetéből kikerülhessen. A nők 14 százaléka nem rendelkezett iratokkal, avagy csupán hamis személyi okmányokat tudott felmutatni, idézte az EU Boszniában szolgálatot teljesítő rendőrségét az AFP hírügynökség.

Boszniában az 1992-95-ben vívott háborút követően több ezer, főleg Ukrajnából és Moldovából a Balkánra csábított, illetve erővel odahurcolt nőt kényszerítettek prostitúcióra a határokon átnyúló bűnszövetkezetek. Jelenleg a prostitúciót tiltja a törvény; a nemzetközi békefenntartók - korábban az ENSZ, január óta az EU védnöksége alatt működő - rendőri erői már számos ilyen, bordélyban fogva tartott nőt szabadítottak ki. Másrészt viszont ugyanezeknek a békeerőknek a tagjai is hozzájárulnak fizetőképes keresletükkel ahhoz, hogy jó üzlet legyen a bűnszövetkezeteknek nyilvánosházakat fenntartani.