Horvátország - erdőtűz az Uckán

MTI
2003.08.12. 18:49
Két lakóház és két istálló leégett a horvátországi Abbázia (Opatija) fölé emelkedő 1396 méter magas Ucka-hegyen (Monte Maggiore), a hétfő délután villámcsapás következtében keletkezett erdőtűzben.

A HINA horvát hírügynökség jelentése szerint a 12 tűzfészek közül 8 helyen sikerült megfékezni a lángokat, a többi azonban rohamosan terjedt az erős szélben, és az éj folyamán egybe olvadt a hegycsúcs közelében, nehezen megközelíthető területen. Kedd reggel óta tűzoltó repülőgép is részt vesz a 200-300 hektárnyi bozótosra kiterjedt tűz oltásában.

Közép-Dalmáciában a spliti rendőrség megállapította, hogy két horvát és egy francia állampolgárságú nő gondatlanul eldobott cigarettacsikkje okozta Brac szigetén a múlt heti katasztrofális erdőtüzet. A horvát idegenvezetők nő 14 tagú francia csoportot vezettek a területen, és egy 39 éves francia hölggyel cigarettára gyújtottak, majd eldobták a csikket.

Mindhármuk ellen bűnvádi feljelentést tettek, a francia állampolgárságú hölgy azonban pillanatnyilag elérhetetlen a horvát rendőrség számára. A brac-szigeti tűzben csaknem 2000 hektárnyi fenyőerdő, bozótos és művelt terület égett le egy hét alatt.