Szabolcs
20 °C
35 °C

Régészeti leleteket csempészett

MTI
2003.08.13. 23:17
Balkáni ásatásokból származó, zömében római kori régészeti leleteket találtak a vámosok szerdán este a tompai határátkelőhelyen egy személyautó csomagtartójában - közölte a Vám- és Pénzügyőrség. A csempészett régészeti leleteket a sofőr, egy Bécsbe tartó szerb-montenegrói férfi a ruhaneműk közé rejtette - mondta el Bunyevácz Miloje, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának sajtószóvivője.

A kocsiból összesen 260 darab, zömében ókori római és kisebb részt kora bizánci és görög pénzérme, egy ókori görög mécses, egy agyagból készült fekvő alakot mintázó ókori görög szobor, egy újkori szobrocska és egy nem Európából származó emberfej torzó, ezenkívül egy bronzból készült lovas szobor került elő.

A szakértő szerint a csempészett tárgyak illegális balkáni ásatásokból származhatnak. Az ilyen ásatásokkor tömegével kerülnek elő a földből hasonló leletek, ezért a most lefoglalt tárgyak értéke mindössze 200-500 ezer forintra becsülhető - mondta el.

Az eset érdekessége, hogy az elfogott 59 éves szerb-montenegrói férfi ellen két évvel ezelőtt hasonló tárgyak csempészetéért már folyt eljárás: akkor kőbalta-töredékeket, nyílhegyeket kísérelt meg Ausztriába csempészni. A férfi ellen most kulturális javak csempészetének alapos gyanújával indult eljárás; a leleteket a vámhivatal lefoglalta.