Judit
2 °C
7 °C

Újabb heroinfogás Oroszországban

MTI
2003.09.08. 19:47
Az orosz vámosok üzbég csempészeknél 144 kilogramm heroint foglaltak le az Uralban lévő Cseljabinszkban - jelentették be hétfőn az orosz vámszervek. A vámosok 144 műanyag zacskóra bukkantak, mindegyikben egy kilogramm kábítószerrel - idézte a forrást a RIA-Novosztyi hírügynökség. A csomagok egy gyümölcsszállító autóban voltak elrejtve, amely Üzbegisztánból az urali Jekatyerinburgba tartott. A rendőrség letartóztatta a három üzbég állampolgárt, akik a szállítmányt vitték. Augusztus végén az orosz vámosok ugyancsak az Uralban, Orenburgban 100 kilogramm heroint foglaltak le - emlékeztetett az AFP francia hírügynökség. Július végén pedig Moszkva közelében rekordmennyiségű, 420 kilogramm heroinra bukkantak a hatóságok egy leállított kamionban. A rakomány piaci áron 22 millió dollárt ért.

A kábítószer-kereskedelem elleni harcot vezető orosz testület alelnöke augusztus végén egyenesen heroinhullámról beszélt. Mint mondta, az afgán heroin valósággal elárasztja Oroszországot, könnyen jut be a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságokon keresztül. Afganisztánban felfutott az ópiumtermelés, miután az amerikaiak 2001 végén megdöntötték a keményvonalas tálib rendszert. A koldusszegény afgán parasztok ugyanis visszatértek a jövedelmező máktermesztéshez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?