Lengyel rablóbanda az M1-esen

MTI
2003.09.17. 14:22
Lengyel bűnöző csoport úgynevezett koccanásos módszerrel rabolt több mint két éven át nagy értékű autókat az M1-es autópályán, s ezzel 723 millió forintos kárt okozott a sértetteknek - közölte a rendőrség szerdán. A társaság három tagja előzetes letartóztatásban van, kettő ellen pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Az elkövetők bűnszervezetben tevékenykedtek, s több mint 200 rendbeli bűncselekmény, köztük 47 rendbeli rablás, továbbá lőszerrel, lőfegyverrel való visszaélés és orgazdaság írható a számlájukra.

A banda tagjai nagy értékű gépkocsikat szemeltek ki, az autópályán utánuk eredtek, s hátulról finoman nekihajtottak. A kocsik tulajdonosai kiszálltak, hogy megnézzék mekkora a kár, s ennyi idő elég volt a bűnözőknek, hogy egyikük a járó motorú autóba beugorjon és elhajtson. Hozzátette: az autók orgazda hálózaton keresztül órákon belül elhagyták az országot a keleti és a déli határátkelőknél. Egy-egy nagy értékű autó elkötéséért 6 és 12 ezer dollár közötti jutalékot kaptak a rablók.

A banda egyik lengyel tagját csaknem két évvel ezelőtt Budapesten elfogták, azt követően a többiek pánikszerűen elmenekültek az országból. Tavaly nyáron ismét megjelentek, s folytatták a rablásokat az M1-esen. Nem egyszer álrendőrnek öltöztek, sőt még gázpisztolyt és más riasztó fegyvert is használtak - mondta. Közölte: a banda további két tagját az idén kerítette kézre a rendőrség. Bérelt lakásukban több tucat tárgyi bizonyítékot találtak. Az iratokat vádemelési javaslattal a napokban eljuttatják az ügyészséghez - mondta Szabadfi Árpád.