Elérte a keleti partot az Isabel hurrikán

MTI
2003.09.18. 11:11
Elérte helyi idő szerint szerda este az Egyesült Államok keleti partját az Isabel hurrikán, amely hamarosan várhatóan az amerikai főváros körzetén is végigsöpör. A viharos széllel és szakadó esővel járó hurrikánnak egyelőre a pereme ért partot Észak-Carolinánál. Központja 400 kilométerre délkeletre volt a Hatteras-foktól. A partvidék egyre nagyobb részére terjed ki a trópusi vihar - közölte az országos hurrikánközpont.

Fotó: EPA/NOAA
Az előrejelzések szerint a forgószél a partot érést követően északnak indul, végighalad Virgina állam part menti részén és közel 100 kilométeres szelet okoz Washingtonban. George Bush amerikai elnök a hurrikán miatt a tervezettnél egy nappal korábban utazott Camp Davidbe, ahol II. Abdalláh jordániai királlyal találkozik.

A hurrikán a parthoz közeledve egyre veszít erősségéből. Szakértők szerint az Isabel kettes erősségű a hurrikánok romboló erejét mérő Saffir-Simpson skálán. Hatására súlyos károk keletkezhetnek a tengerparti mobil házakban és a háztetőkben, leszakíthatja az elektromos vezetékeket és kidöntött fákkal eltorlaszolhatja az utakat. Meteorológusok az Isabelt kedden még hármas erősségűnek minősítették.