Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Erdőtűz négy brazil természetvédelmi parkban

MTI
2003.09.24. 01:50
Égett az erdő kedden négy brazíliai természetvédelmi parkban, és az országban további tüzek várhatók, mert folytatódik a meleg, száraz idő. A Globo televízió jelentése szerint összesen már több ezer hektárnyi erdő gyulladt ki a hatalmas dél-amerikai országban. Mato Grosso szövetségi államban egy indián rezervátumba is behatolt a tűz, de személyi sérülést nem jelentettek.

Jóllehet az idén a szokásosnál jóval később - csak az elmúlt két hétben - keletkeztek súlyos erdőtüzek, a korábbinál nehezebb helyzetet jelent, hogy az érintett térségben a száraz évszak még hosszúnak ígérkezik. A tüzek egy részét a szántóföldjükön égető földművesek okozták.

A tűz elleni küzdelmet nehezíti, hogy a tűzoltók nem rendelkeznek kellően hatékony felszereléssel. A Brazíliavároshoz közeli Chapada dos Veadeiros nemzeti parkban már ötödik napja küzdenek a lángokkal, de a hét vége előtt nem remélik a tűz kioltását.

Paraná államban, Ilha Grande természetvédelmi parkban két helikopter és a rendőrség is bekapcsolódott az oltásba - jelentette a Reuters hírügynökség. Tocantins államban, az Araguaia természetvédelmi parkban kedden tört ki a tűz, míg több tűzfészek ellen harcolnak Minas Gérais államban, a Serra da Canastra parkban is.