Judit
2 °C
7 °C

Erdőtűz négy brazil természetvédelmi parkban

MTI
2003.09.24. 01:50
Égett az erdő kedden négy brazíliai természetvédelmi parkban, és az országban további tüzek várhatók, mert folytatódik a meleg, száraz idő. A Globo televízió jelentése szerint összesen már több ezer hektárnyi erdő gyulladt ki a hatalmas dél-amerikai országban. Mato Grosso szövetségi államban egy indián rezervátumba is behatolt a tűz, de személyi sérülést nem jelentettek.

Jóllehet az idén a szokásosnál jóval később - csak az elmúlt két hétben - keletkeztek súlyos erdőtüzek, a korábbinál nehezebb helyzetet jelent, hogy az érintett térségben a száraz évszak még hosszúnak ígérkezik. A tüzek egy részét a szántóföldjükön égető földművesek okozták.

A tűz elleni küzdelmet nehezíti, hogy a tűzoltók nem rendelkeznek kellően hatékony felszereléssel. A Brazíliavároshoz közeli Chapada dos Veadeiros nemzeti parkban már ötödik napja küzdenek a lángokkal, de a hét vége előtt nem remélik a tűz kioltását.

Paraná államban, Ilha Grande természetvédelmi parkban két helikopter és a rendőrség is bekapcsolódott az oltásba - jelentette a Reuters hírügynökség. Tocantins államban, az Araguaia természetvédelmi parkban kedden tört ki a tűz, míg több tűzfészek ellen harcolnak Minas Gérais államban, a Serra da Canastra parkban is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?