Bush a pólókon lehet nemzetközi terrorista

Washington Post
2003.10.02. 15:04
A detroiti szövetségi bíró döntése értelmében bármely középiskolásnak jogában áll olyan póló viselése, melyen Bush elnök arca látható a "Nemzetközi Terrorista" kifejezés társaságában. "Nincs rá bizonyíték, hogy bármilyen gondot, vagy zavart okozna ilyen póló" - nyilatkozott Judge Patrick J. Duggan kerületi bíró az Amerikai Szabadságjogok Michigani Szövetségének (ACLU) szerdai közleményében, melyet a Dearborn iskolakörzetnek címeztek Bretton Barber ügyében.

A középiskolás diákot az iskola egyik igazgatóhelyettese szólította fel, hogy rejtse el öltözékén a kifogásolt Bush-ellenes feliratot, vagy hagyja el az iskolát. Az iskola vezetői aggodalmukat fejezték ki, hogy villongások törnek ki a Detroit külvárosában található iskolában, ahol a diákok többsége arab származású. Ám a bíró szerint "nincs alapja hasonló félelmeknek, azon túl hogy a tanárok tartanak a hasonlóan népszerűtlen politikai üzeneteket hordozó szövegektől." Az iskola ügyvédje elzárkózott az ügy kommentálásától.

"A bíróság döntése megerősíti az elvet, miszerint a diákoknak jogukban áll véleményük szabad kifejezése a közügyeket érintő kérdésekben, akkor is ha iskolában vannak", mondta Kary Moss az ACLU végrehajtó elnöke. A tizenhat éves Barber egyébként akkor viselte a vitát kiváltó ruhadarabot, amikor egy összehasonlító elemzést kellett volna előadnia Bush elnökről és Szaddám Huszeinról. Elmondása szerint háborúellenes véleményét szerette volna kifejezni a póló viselésével, melyet az interneten rendelt meg előzőleg.