Sikeresen szétválasztottak egy sziámi ikerpárt Bécsben

MTI
2003.10.03. 21:00
A hastájékon összenőtt ikreket szerdán császármetszéssel segítették világra az AKH bécsi egyetemi klinikán, ahol csütörtökön hétórás műtéttel két orvoscsoport - segítőkkel együtt 30-an - végezte el a szétválasztást. A műtét nélkül nem lett volna esélye Michaelának és Melanie-nak az életben maradásra. Az ikerpár közös vékony- és vastagbéllel és húgyhólyaggal született. A műtét után mindkét kislány állapota kielégítő.

A 26 éves anya terhességének a 17. hetében végzett vizsgálatok során állapították meg, hogy az anyaméhben a magzatok mintegy 5 centiméteres hosszúságban összenőttek hastájékon, minden más szervük azonban külön-külön normálisan fejlődik. A sziámi ikreket a terhesség 8. hónapjának a végén segítették a világra. Az egyik kislányt megszületése után újra kellett éleszteni, és mesterséges lélegeztetést kellett alkalmazni nála, mert a tüdeje még nem eléggé fejlődött ki.

A bécsi orvosok mesterséges bélkivezetést alkalmaztak a szétválasztottaknál, s remélik, hogy bizonyos idő után helyreállítható lesz a természetes bélműködés.