Pompejiben a pápa

MTI
2003.10.07. 16:02
A világbéke megőrzésére szólította fel az öt kontinens lakóit II. János Pál pápa, aki kedden rövid látogatást tett és misét mondott a Nápoly melletti Pompejiben. A katolikus egyházfőnek majd 25 éves pápasága alatt ez volt a második látogatása Pompejiben, ahol csaknem 30 ezer hívő előtt imádkozott.

A megromlott egészségű, 83 éves pápa viszonylag jó kondícióban volt a szertartások idején, habár imádkozás közben gyengének tűnt hangja, s többször is elcsuklott. A helikopteres úthoz egyébként külön fellépő készült: az elektromos szerkezet a bolti rakodásnál használt rámpákhoz hasonlóan működve segíti a gyakorlatilag mozgásképtelen egyházfőt a légi járműbe való be- és kiszálláskor. E műveletet egyébként most is fehér függönyök takarták, hogy biztosítsák a diszkréciót az idős pápa számára elég megerőltető művelethez. Az egyházfő így csak a már ismert papamobilban jelent meg a nyilvánosság előtt Pompejiben, s már kora délután visszatért a Vatikánba.

Pompeji imádságában a katolikus egyházfő a rózsafüzér évének befejezésére emlékeztetett, s megbékélésre, a háborúk és a vérontás beszüntetésére szólított fel, éles szavakkal ítélve el az öt földrészen dúló konfliktusokat.