SMS-ben válnak a malájok

MTI
2003.10.24. 12:12
Mostantól Malajziában mobiltelefonon, egyszerű SMS-sel is kezdeményezhető a házasság felbontása: mindenféle hivatalos jogi papír beadása nélkül egyetlen hívással értesíthető az illetékes bíró a válási szándékról.

Az új rendelkezés által biztosított könnyítés azonban csak eddig terjed, nem mentesít az alól, hogy a házassági köteléktől szabadulni igyekvő fél személyesen jelenjen meg a válóperen, amikor is az érvényben lévő polgári, illetve iszlám törvények szerint kell megindokolnia szándékát.

Malajziában 1984-ben fogadták el az iszlám törvénykezés korszerűsített változatát, amely hat hónapi börtönnel is sújthatta azt a férfit, aki a hagyományos iszlám törvénykezés, a saría szerint akart elválni. A hagyomány nem teszi kötelezővé a válópert, megelégszik azzal, hogy a férj háromszor kijelenti feleségének: én elválok tőled.

Az iszlám világban nem Malajzia az első, ahol az SMS lehet a válóper kezdeményezésének eszköze: Dubaiban például már 2001-től elfogadják ezt a gyakorlatot a vallási bíróságok.

Az iszlám jogértelmezők között vannak, akik szerint a saría előírásának teljesítéséhez elegendő a mobiltelefon: ha a férj háromszor küldi el az asszonynak a válásról szóló SMS-t, akkor azt úgy kell tekinteni, mintha szóban hangzott volna el az elbocsátó üzenet.