Harminchárom bányászt már kimentettek

MTI
2003.10.25. 22:33
Harminchárom embert a felszínre juttattak szombat estig a mentőbrigádok a dél-oroszországi, Rosztov megyei Zapadnaja bányából, ahol 46 bányász vízbetörés foglyává vált két nappal korábban.

Kettes-hármas csoportokban, kis emelőkosárral sikerült felhozni a hidegtől, éhségtől, lelki megrázkódtatástól és éhezéstől legyengült embereket. A novosahtyinszki kórházba szállították őket, ahol a főorvos számos bányász állapotát súlyosnak minősítette.

A hatóságok szombat délelőttig azt feltételezték, hogy mind a 46 lent rekedt bányász egy tárnában van, de utóbb kiderült, hogy a mentőbrigádok által elért aknában harminchárom ember várt megmentőire. További tizenhárom, köztük a bányaigazgató és helyettese holléte egyelőre ismeretlen. Mindenesetre a hatóságok feltételezik, hogy ők is életben vannak, s a bányamentők folytatják keresésüket.

A szerencsétlen emberek csütörtök este óta voltak, vannak a mélyben, mert egy föld alatti tó vize elárasztott számos tárnát, lehetetlenné téve a felszínre jutást. A vízbetörés következtében megszűnt a bányában az áramellátás, a 700 méteres mélységben rekedt bányászok élelem nélkül maradtak a sötét, levegőtlen tárnában. A már kimentett 33 embernek térdig-derékig érő jéghideg vízben kellett vacognia, amíg el nem érték őket, mert az az akna is részben víz alá került, ahol a bányamentőkre vártak. Ugyanakkor sokat javított helyzetükön a nap folyamán, hogy a mentőbrigádoknak sikerült megoldaniuk a szóban forgó akna szellőztetését.